Täytetty paahdettu mukulaselleri

Joulukalenteri 2025 – Luukku 22
Täytetty paahdettu mukulaselleri
Kokonaisena paahdettu sellerijuuri on aliarvostettu juhlaruoka. Pitkä kypsennys tekee rakenteesta mehevän ja lähes lihamaisen, ja pähkinäinen täyte tuo makuun syvyyttä ja lämpöä. Tämä ruoka näyttää vaatimattomalta… kunnes se leikataan viipaleiksi.

1 kokonainen mukulaselleri
1 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria

Täyte

1 pieni sipuli, silputtuna
½ punainen paprika, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 rkl tuoretta timjamia
30 g saksanpähkinöitä, karkeasti silputtuna
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria




Kuumenna uuni 180 °C.
Kuori selleri ja leikkaa pohjasta tasainen, jotta se pysyy tukevasti pystyssä.
Kaiverra yläosaan kuoppa ja poista keskiosaa noin puoliväliin asti.
Voitele selleri oliiviöljyllä ja mausta suolalla sekä mustapippurilla.
Peitä tiiviisti foliolla ja paahda uunissa 1 tunti 15 minuuttia, kunnes selleri alkaa pehmetä.

Valmista täyte
Kuumenna oliiviöljy pannulla keskilämmöllä.
Kuullota sipuli ja valkosipuli noin 2 minuuttia.
Lisää paprika ja paista vielä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon timjami, pähkinät, suola ja pippuri.

Kokoa ja viimeistele
Ota selleri uunista ja poista folio.
Täytä koverrettu keskusta täytteellä ja painele kevyesti.
Nosta selleri takaisin uuniin ilman foliota ja paahda vielä 15 minuuttia, jotta pinta saa hieman väriä ja täyte lämpenee kauttaaltaan.

✨ Onnistumisvinkit

• Selleri saa ja saa kypsyä pitkään. Hidas paahtaminen tekee rakenteesta pehmeän ja makean.
• Täytteeseen voi lisätä pienen lorauksen omenasiiderietikkaa tai balsamicoa tuomaan happoa.
• Jos haluat täyteläisemmän version, lisää täytteeseen 1 rkl tahinia tai murennettua vegaanista fetaa.

🍽️ Tarjoiluehdotukset

• Viipaloi paksuiksi juhlapaloiksi ja tarjoile pääruokana
• Erinomainen lisuke Wellingtonin, kasvispaistin tai linssiruokien rinnalle
• Kastikkeeksi sopii tumma sienikastike, punaviinikastike tai sinappinen kasvikermakastike

Kommentit