Talvinen lehtikaali–ruusukaalisalaatti cashew-caesarkastikkeella

Joulukalenteri 2025

Luukku 18

Talvinen lehtikaali–ruusukaalisalaatti cashew-caesarkastikkeella

Rouskuva ja värikäs talvisalaatti, jossa lehtikaali ja ruusukaali saavat pehmeyttä kermaisesta cashew-caesarkastikkeesta. Omena, granaattiomena ja pähkinät tuovat makeutta, hapokkuutta ja rakennetta. Sopii sekä joulupöydän raikkaaksi lisukkeeksi että kevyeksi pääruoaksi.

Annos:
6–8 alkuruokana tai lisukkeena
3–4 kevyenä pääruokana

Valmistusaika:
Valmistelu 10 min │ Kastike 10 min │ Yhteensä 20 min

340 g ruusukaaleja
(paksut uloimmat lehdet poistettu, kaali hienoksi suikaloituna)

1 palmukaali tai mustakaali (Toscanan lehtikaali), ohueksi suikaloituna

3 rapeaa omenaa tai päärynää, ohuina viipaleina

1,25 dl paahdettuja hasselpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä

1,25 dl kuivattuja karpaloita tai kuivattuja kirsikoita

1,25 dl granaattiomenan siemeniä

1 iso kypsä avokado kuutioituna

Valinnainen: vegaaninen ricotta tai muu pehmeä kasvipohjainen juusto murusteltuna

Cashew-caesarkastike

1,25 dl raakoja cashewpähkinöitä, liotettuna
(2–4 h tai 20 min kuumassa vedessä)
0,6 dl extra-neitsytoliiviöljyä
1,25 dl vettä
½ tl sipulijauhetta
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
½ tl merisuolaa
½ ison sitruunan mehu

Valuta liotetut cashewpähkinät.

Valmista kastike soseuttamalla kaikki kastikkeen ainekset tehosekoittimessa täysin sileäksi ja kermaiseksi. Maista ja säädä suolaa ja sitruunaa.

Suikaloi ruusukaalit ja lehtikaali mahdollisimman ohuiksi. Aseta ne suureen kulhoon tai tarjoiluvadille.

Lisää omenaviipaleet, pähkinät, kuivatut marjat, granaattiomenan siemenet ja avokado.

Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita huolellisesti, jotta kastike hieroutuu erityisesti lehtikaaliin.

Viimeistele halutessasi vegaanisella ricottalla juuri ennen tarjoilua.

Tarjoiluehdotukset

Raikas lisuke kasvipohjaisten joulupaistien rinnalle
Kevyt vastapaino laatikoille ja uuniruoille
Toimii myös itsenäisenä talvisena pääruokana hyvän leivän kanssa

Onnistumisvinkit

Hieronta tekee ihmeitä: sekoita kastike huolellisesti lehtikaaliin, jotta rakenne pehmenee ja maku pyöristyy.

Viipaloi ruusukaali hyvin ohueksi, jotta salaatti pysyy kevyenä eikä tuntuma jää raa’aksi.

Lisää avokado ja granaattiomena vasta juuri ennen tarjoilua, jos teet salaatin etukäteen.

Kastike paksuuntuu hieman seistessään. Odota hetki ennen kuin lisäät vettä.

Salaatti säilyy jääkaapissa 1 vuorokauden ilman avokadoa.

Ruokaisampi versio syntyy lisäämällä paahdettuja kikherneitä tai valkoisia papuja.

Kommentit