Joulukalenteri 2025 – Luukku 24
Sticky Toffee Pudding
Sticky toffee pudding on brittijälkiruokien kruununjalokivi. Taatelit tekevät kakusta mehevän ja syvän makuisen, ja kuuma kinuskikastike viimeistelee kokonaisuuden.
175 g kivettömiä taateleita, karkeasti pilkottuna
3,5 dl kasvimaitoa
1 tl vaniljauutetta
100 g margariinia
100 g vaaleaa muscovadosokeria
200 g vehnäjauhoja, siivilöitynä
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
½ tl mausteseosta
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
Kinuskikastike
1 rkl vaahterasiirappia
200 g tummaa muscovadosokeria
100 g margariinia
Ripaus merisuolaa (valinnainen)
1 dl kaurakermaa
Kuumenna uuni 180 °C. Voitele noin 22 cm:n neliövuoka.
Laita taatelit, kasvimaito ja vaniljauute kattilaan. Kuumenna ja anna poreilla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät. Lisää margariini ja muscovadosokeri ja sekoita, kunnes ne ovat sulaneet.
Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, leivinjauhe, suola, mausteseos, inkivääri ja kaneli. Kaada lämmin taateliseos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi, paksuhkoksi taikinaksi.
Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
Valmista kinuskikastike
Sulata kattilassa margariini, tumma muscovadosokeri ja vaahterasiirappi keskilämmöllä. Anna kiehua hetki, lisää kerma ja halutessasi ripaus merisuolaa. Sekoita sileäksi.
Leikkaa vanukas kuuteen annokseen ja valuta päälle runsaasti kuumaa kastiketta.
✨ Onnistumisvinkit
• Älä ylikeitä kastiketta, sen kuuluu olla juoksevaa ja kiiltävää.
• Pudding on parhaimmillaan hieman lämpimänä.
• Seuraavana päivänä maku on usein vielä syvempi.
🍨 Tarjoiluehdotukset
• Vegaaninen vaniljajäätelö tai vaniljakastike
• Kevyt kauravispikerma
• Hienonnetut paahdetut pähkinät pinnalle tuomaan kontrastia
Kommentit
Lähetä kommentti