Paska on Georgian kristillisen pääsiäisen keskeisin leivonnainen. Se on runsas, pehmeä ja aromaattinen makea hiivaleipä, jota leivotaan perinteisesti muutama päivä ennen pääsiäistä.
Ainekset
(2–3 keskikokoista paskaa tai useita pieniä)
1,1 kg vehnäjauhoja
4 kananmunaa
400 g sokeria
5 dl täysmaitoa
200 g voita
30 g kuivahiivaa
200 g rusinoita
4 rkl auringonkukkaöljyä
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
1 tl vaniljauutetta
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua kardemummaa
Kaada kulhoon 2 dl kädenlämpöistä maitoa (38–40 °C). Lisää kuivahiiva, 2 rkl sokeria ja noin 1 dl vehnäjauhoja. Vispaa tasaiseksi. Peitä kulho ja anna seistä 10–15 minuuttia, kunnes pinnalle muodostuu kupliva vaahto. Tämä kertoo, että hiiva on aktiivinen.
Vatkaa toisessa kulhossa munat ja loppu sokeri. Lisää hiivaseos, loput maidosta ja sulatettu, kädenlämpöinen voi. Sekoita hyvin. Lisää auringonkukkaöljy, sitruunankuori, vanilja ja mausteet. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa pehmeäksi, hieman tahmeaksi taikinaksi. Peitä ja anna kohota lämpimässä paikassa 1–1,5 tuntia.
Vaivaa kohonneeseen taikinaan rusinat. Jos taikina tarttuu käsiin, voitele kädet kevyesti öljyllä. Jaa taikina vuokien koon mukaan osiin, pyörittele palloiksi ja nosta paperisiin tai voideltuihin vuokiin. Anna kohota uudelleen, kunnes taikina on selvästi noussut.
Kuumenna uuni 170 °C. Paista 30–60 minuuttia vuokien koosta riippuen. Paska on kypsä, kun puutikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä kokonaan ritilällä.
Onnistumisvinkit
• Taikinan tulee olla pehmeää, ei liian tiukkaa. Liian jauhoinen taikina tekee leivästä kuivan
• Rusinat voi halutessaan liottaa hetken lämpimässä vedessä tai rommissa ennen käyttöä
• Pitkä kohotus parantaa rakennetta ja makua
• Paska säilyy hyvin ja maku jopa syvenee seuraavina päivinä
Tarjoilu
Tarjoa sellaisenaan kahvin tai teen kanssa
Perinteinen lisä on kevyt sokerikuorrute tai tomusokeri
Sopii myös aamiaispöytään voin ja hunajan kanssa
Kommentit
Lähetä kommentti