PAAHDETTU KOKONAINEN KUKKAKAALI

 Joulukalenteri 2025 LUUKKU 12

PAAHDETTU KOKONAINEN KUKKAKAALI UUNISSA

Kokonaisena paahdettu kukkakaali on vaikuttava ruoka, joka näyttää juhlavalta mutta valmistuu vaivatta.
Mausteinen persilja–valkosipulitahna ja uunissa makeutuvat tomaatit tekevät tästä täydellisen lisukkeen tai kevyen pääruoan.



Valmistus 10 min │ Paisto 1 h │ Kokonaisaika 1 h 10 min

AINEKSET

• 1 iso kukkakaali
• 1,5 dl tuoretta persiljaa (≈ 15 g)
• 2–3 rkl tomaattiketsuppia
• 4–5 valkosipulinkynttä
• 1 rkl savupaprikajauhetta
• ½ limen mehu
• 1 jalapeno (valinnainen)
• 1 rkl oliiviöljyä
• 3 tomaattia lohkottuna
• suolaa ja mustapippuria maun mukaan

VALMISTUS
1. Valmistele uuni ja kukkakaali

• Kuumenna uuni 200 °C.
• Poista kukkakaalista lehdet ja leikkaa kanta tasaiseksi, jotta kaali pysyy suorassa.
• Aseta kukkakaali uunivuokaan.

2. • Laita monitoimikoneeseen:
 persilja, valkosipulinkynnet, jalapeno (jos käytät), tomaattiketsuppi, savupaprikajauhe, limen mehu, suola ja pippuri.
• Jauha karkeaksi tahnaksi.
 Tahnan ei tarvitse olla täysin sileää.

3. Hiero maustetahna koko kukkakaalin pintaan, myös koloihin ja leikkauspintaan.
• Valuta pinnalle 1 rkl oliiviöljyä.
• Asettele tomaattilohkot kukkakaalin ympärille vuokaan.

4. • Peitä vuoka foliolla ja paista 45 minuuttia.
• Poista folio ja paista vielä 10–15 minuuttia, jotta pinta saa kauniin kullanruskean värin ja kukkakaali kypsyy keskeltä pehmeäksi.

5. • Anna kukkakaalin vetäytyä hetki.
• Leikkaa paksuiksi lohkoiksi.
• Tarjoile paahdettujen tomaattien kanssa.

TARJOILUEHDOTUKSET

• tarjoa lisäkkeenä paahdetuille perunoille, couscousille tai riisille
• lusikoi päälle vegaanista jogurttia ja tuoreita yrttejä
• toimii näyttävänä kasvisvaihtoehtona juhlapöydässä

ONNISTUMISVINKIT

• Jos haluat voimakkaamman savuisen maun, lisää savupaprikajauhetta ½ rkl.
• Kukkakaalin kypsyys vaihtelee koon mukaan; testaa tikulla että sisus on pehmeä.
• Lisää tahnaan 1 rkl tahinia, jos haluat täyteläisemmän kastikkeen.

Kommentit