MUXALAATIKKO eli vegaaniversio maksalaatikosta

Joulukalenteri 2025
LUUKKU 8

Tänään tarjolla 2 vaitoehtoa, joko soijaton tai soijarouhetta mukana
SOIJATON MUXALAATIKKO
Tämä on joulun ehdoton lohturuoka: kermaisen pehmeä, hieman makea, kevyesti mausteinen ja äärimmäisen helppo.

4–6 annosta
Uuni 175 °C │ noin 45 min

AINEKSET

• 1,25 dl puuroriisiä TAI ohrasuurimoita
• 2 tuubia Tartex-tahnaa (suositus: maustamaton tai sieni)
• 1 l maustamatonta kauramaitoa
• 100 g kasvismargariinia
• 1 sipuli kuutioituna
• 1 dl rusinoita
• 0,8 dl siirappia
• ½ rkl suolaa (tai maun mukaan)
• ¼ tl valkopippuria
• ¼ tl inkivääriä
• 1 tl meiramia
• 1 rkl ruokaöljyä sipulin paistoon

VALMISTUS
Keitä puuroriisi tai ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsiksi.
Valuta ylimääräinen neste pois.
Laita rusinat kulhoon.
Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna liota 5–10 minuuttia.
Kuumenna öljy pannulla ja paista sipulikuutiot läpikuultaviksi.
Mausta sipuli kevyesti valkopippurilla ja halutessasi mustapippurilla.
Kaada kulhoon:
• valutetut riisit/suurimot
• paistetut sipulit
• turvonneet rusinat liotusvesineen
• Tartex-tahna
• siirappi
• suola
• meiramia ja inkivääriä
Sekoita hyvin. Massan kuuluu olla löysähkö – kuin paksua puuroa.
Lisää kauramaito vähitellen ja sekoita, kunnes seos on tasainen.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Voitele uunivuoka ohuesti margariinilla.
Kaada seos vuokaan ja laita pinnalle pieniä margariininokareita.
Paista 175 °C uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rakenne hyytynyt, mutta edelleen kostea.

TARJOILUEHDOTUKSET

• puolukkahillo (paras pari!)
• paistetut sienet
• joulusalaatti tai raikas vihersalaatti
• uunijuurekset

ONNISTUMISVINKIT

• Rusinat voi jättää pois, mutta laatikko on tällöin vähemmän juhlava ja makeus tasapainottuu.
• Jos laatikko näyttää liian kuivalta, lisää ½–1 dl kauramaitoa seoksen joukkoon ennen paistoa.
• Tartex tuo syvää makua – maustamaton versio on neutraalein ja ”jouluisin”.

VAIHTOEHTO: SOIJALLINEN MUXALAATIKKO

(runsas ja proteiinipitoinen)

Ainekset

• 1,25 dl puuroriisiä TAI ohrasuurimoita
• 1 tuubi Tartex-tahnaa (suositus: maustamaton tai sieni)
• 3 dl soijarouhetta ja vettä
• soijakastiketta
• 1 l maustamatonta kauramaitoa
• 100 g kasvismargariinia
• 1 sipuli kuutioituna
• 1 dl rusinoita
• 0,8 dl siirappia
• ½ rkl suolaa (tai maun mukaan)
• ¼ tl valkopippuria
• ¼ tl inkivääriä
• 1 tl meiramia
• 1 rkl ruokaöljyä sipulin paistoon

Tiivis valmistus

Keitä puuroriisi tai ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan lähes kypsiksi.
Valuta ylimääräinen neste pois.
Laita rusinat kulhoon.
Kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna liota 5–10 minuuttia.
Kuumenna öljy pannulla ja paista sipulikuutiot läpikuultaviksi.
Lisää soijarouhe pannulle ja vettä, kunnes massa kostuu.
Mausta sipuli kevyesti valkopippurilla ja halutessasi mustapippurilla.
Yhdistä kaikki ainekset, lisää kauramaito vähitellen ja sekoita, kunnes seos on tasainen.
Sekoita hyvin. Massan kuuluu olla löysähkö – kuin paksua puuroa.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
Voitele uunivuoka ohuesti margariinilla.
Kaada seos vuokaan ja laita pinnalle pieniä margariininokareita.
Paista 175 °C uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullanruskea ja rakenne hyytynyt, mutta edelleen kostea.

Kommentit