Joulukalenteri 2025
Luukku 3
Linssi–sienipaisti karpalokuorrutteella
Mukavan umaminen paisti, jossa linssejä, sieniä ja pähkinää. Karpalokuorrutus antaa kauniin värin ja jouluisen hapokkuuden.
Annos: 8 paksua viipaletta
Kypsennys: Uuni 190 °c │ 60–70 min
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
200 g keitettyjä punaisia linssejä
200 g keitettyjä vihreitä linssejä
225 g hienonnettuja sieniä
65 g saksanpähkinöitä hienonnettuna
75 g pellavansiemenjauhoa
65 g jauhoja (vehnä, gluteeniton tai kikhernejauho)
75 g korppujauhoja
70 g kuivattuja karpaloita
½ iso omena raastettuna
1 rkl soijakastiketta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia tai salviaa
Karpalokuorrutus
200 g karpaloita
4 rkl sokeria
2 rkl vettä
Kuumenna kattilassa karpalot, sokeri ja vesi, kunnes marjat pehmenevät ja seos kevyesti paksuuntuu.
Levitä kuorrutus vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
Kuullota sipuli ja valkosipuli kevyesti öljyssä, kunnes pehmenevät mutta eivät ruskistu.
Lisää kulhoon keitetyt linssit, sienet, pähkinät, omena, kuullotetut sipulit, soijakastike ja mausteet.
Lisää pellavansiemenjauhot, jauhot ja korppujauhot.
Sekoita käsin, kunnes massa on tiivistä ja muotoiltavaa.
Vinkki: jos massa tuntuu kuivalta, lisää 1–2 rkl kasvislientä.
Painele linssimassa tiiviisti karpalokuorrutteen päälle. Tasaa pinta.
Paista 190 °c uunissa 60–70 minuuttia.
Peitä foliolla, jos pinta tummuu liikaa.
Anna paistin levätä vähintään 15–30 min ennen kumoamista.
Käännä vuoka vadille niin, että karpalokuorrutus jää kauniisti paistin päälle.
________________________________________
Tarjoiluehdotukset
piparjuurikastike
joulun paahdetut punajuuret
perunagratiini
vihreät pavut sitruuna-tahinikastikkeella
________________________________________
Vaihtoehtoja:
Toimii myös puolukoilla, ja ehkä jopa granaatti
pähkinöitä voi vaihdella: saksanpähkinä, pekaani tai cashew toimivat kaikki. Myös auringonkukansiemenet ovat hyviä tässä
tämä paisti on parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun maut ovat tekeytyneet.
Kommentit
Lähetä kommentti