Juhlava paahtopata

Joulukalenteri 2025
Luukku 6
Juhlava paahtopata
kasviproteiini, sienet ja uunipaahdetut kasvikset luovat syvän maun joka paranee odotellessaan seuraavaan päivään
Annos: 4–6 annosta
Kypsennys: Uuni 220 °c │ yhteensä noin 45–55 min

250–350 g kasviproteiinia (seitan, soijasuikaleet tai härkäpapusuikaleet)
2 portobelloa viipaloituna, 
1 suuri sipuli
3 valkosipulinkynttä
225 g pieniä porkkanoita
900 g pieniä perunoita
200 g ruusukaalia
2 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattua timjamia
1 tl paprikajauhetta
Kastike
0,6 dl tomaattikastiketta
0,6 dl kasvislientä tai punaviiniä
60 ml vegaanista pihvikastiketta (tai 2 rkl soijakastiketta + 1 tl balsamiviinietikkaa)
________________________________________
Valmistus
Valmistele kasvikset, Pese perunat ja porkkanat. Leikkaa portobellot ja sipulit.
Kuumenna 1 rkl öljyä pannulla.
Lisää kasviproteiini ja paista 3–5 minuuttia, kunnes pinnassa on kevyt paistoväri.
Lisää portobelloviipaleet ja paista vielä muutama minuutti.
Sekoita tomaattikastike, kasvisliemi/punaviini ja pihvikastike yhteen.
Kaada proteiinin ja sienten päälle. Kiehauta nopeasti, anna hautua vähintään 20 minuuttia jotta maut tanssivat upean katrillin ja menuetin, juhlan kunniaksi

Sekoita 1 rkl öljyä, ja mausteet, ja pyörittele ruusukaalit. perunat ja porkkanat siinä 
Levitä uunipellille ja paahda 220 °c uunissa 25–30 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kullanruskeita.
Siirrä tarjoiluastiaan kastikkeen kanssa ja paista vielä 10–15 minuuttia, kun otat ruuan tarjolle voit ripotella päälle persiljaa 
________________________________________
Tarjoiluehdotukset
vihreät pavut sitruunaöljyllä
karpalo-retiisisalaatti
________________________________________
Vaihtoehtoja:
portobellot kannattaa viipaloida paksuhkoina viipaleina, jotta ne muistuttavat “lihaa”.
Voit käyttää myös esim revittyjä suppilovahveroita
voit lisätä joukkoon 1 tl savupaprikaa saadaksesi savuisemman maun. 
Tämä pata maistuu vielä paremmalta seuraavana päivänä, joten .. ehkä kannattaa tehdä isohko annos, etenkin jos teet kastikkeen ensin ja paahdat kasvikset tarjoilupäivänä

Kommentit