Joulukalenteri 2025
Luukku 4
Aprikoosi–seitan-kinkku
(proteiinipitoinen, juhlava, klassisen kinkkumainen rakenne)
tämä on kasvipohjainen versio joulukinkusta. Vehnägluteeni tuo aidon kinkkumaisen sitkon ja aprikoosikiille kauniin joulupinnan.
Annos: 6–8 annosta
Kypsennys: Höyrytys 45–75 min │ uuni 205 °c │ 20–45 min
________________________________________
400 g keitettyjä punaisia kidneypapuja
2,5 dl kasvislientä
60 ml tahinia
3 rkl oliiviöljyä (pehmentää rakennetta)
60 ml vaahterasiirappia
60 ml ravintohiivahiutaleita
60 ml omenaviinietikkaa
60 ml tomaattipyreetä
1 keskikokoinen punajuuri raastettuna (väri)
1 tl suolaa
½–1 tl mustapippuria
300 g vehnägluteenia
nelikoita
Aprikoosikiille
½ dl aprikoosihilloa
½ dl fariinisokeria
¼ dl appelsiinimehua
Soseuta tehosekoittimessa pavut, kasvisliemi, tahini, oliiviöljy, vaahterasiirappi, ravintohiivahiutaleet, omenaviinietikka ja tomaattipyree tasaiseksi massaksi.
Lisää suola, pippuri ja raastettu punajuuri. Sekoita hyvin.
Lisää vehnägluteeni nopeasti joukkoon ja sekoita vain sen verran, että massa muodostuu taikinaksi.
Liika vaivaaminen tekee rakenteesta kumisen.
Muotoile taikinasta tiivis paisti ja kääri se tiukasti folioon tai höyrytyskelpoiseen paperiin.
Höyrytä 45–75 minuuttia (pieni paisti 45 min, iso 75 min).
Kuumenna aprikoosihillo, fariinisokeri ja appelsiinimehu pienellä lämmöllä, kunnes sokeri sulaa ja seos muuttuu kiiltäväksi.
Poista seitan paistista folio ja siirrä se uunivuokaan.
painele neilikoita paistin pintaan
Levitä pintaan ensimmäinen ohut kerros kiilletta.
Paista 175 °c uunissa 20–45 minuuttia, sivele kerta tai kaksi lisää paiston aikana.
Anna paistin vetäytyä 10–15 minuuttia ennen leikkaamista.
________________________________________
Tarjoiluehdotukset
perinteinen sinappi
uunijuurekset tai lanttulaatikko
makea aprikoosikastike
tuore rosmariini ja paahdetut pähkinät
________________________________________
huom :
vältä liiallista gluteenin vaivaamista: kevyt käsittely antaa parhaan rakenteen.
paistin voi höyryttää valmiiksi jo etukäteen, ja vaikkapa pakastaa sen ja glaseerata vasta tarjoilupäivänä.
jos haluat “savuisemman kinkun”, lisää ½ tl nestesavua taikinaseokseen.
Kommentit
Lähetä kommentti