leipojan ohjeita

Amerikan ihmejauhot "self rising flour" ovat siis vehnäjauhoja joissa on valmiiksi leivinjauhoa, soodaa ja suolaa.
Me täällä pohjolassa osaamme sekoittaa ainekset ihan itse joten tässä ohje korvattavuudelle

Tämmöisen ohjeen olen itse saanut; korvaa jokaista kupillista itsestään nousevaa jauhoa kohden yksi kuppi leivontakarkeita vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1⁄2 tl suolaa ja 1⁄4 tl ruokasoodaa.
Kun 1 kupillinen on 236.5 ml niin:
metrisissä mitoissa näin
1 dl vehnäjauhoja
0.5 tl leivinjauhetta
1 maustemitta ruokasoodaa
2 maustemittaa suolaa

Suolaa en laita itse lainkaan 

Vanha leipurien ohje nostatusainesuhteissa on seuraava:

 1 teelusikallinen per 2 desilitraa jauhoja, ruokasoodaa 0,5 tl per 2 desilitraa jauhoja.

Eli 1 tl leivinjauhetta = 0,5 tl soodaa
Soodaa käytetään jos taikinanesteessä on happamia aineksia, eikä sitä kannata laittaa varmuuden vuoksi enemmän sillä siitä tulee leivonnaiseen sivumakua jos sitä on liikaa.

Ja minun ohjeeni, siivilöi aina jauhot.

Kommentit