vappukakku

Beltane tai Beltaine (Bealtane, Bealtaine) on kelttiläinen kevätjuhla, jota juhlittiin toukokuun alussa. Eli brittiläinen vappu. Mainitaan The Night of the Stag jaksossa Midsonerin murhissakin.

Beltane tarkoittaa suunnilleen ”hyvä tuli”. Se oli toinen kelttien pääjuhla samhainin ohella. Juhlan aikana sytytettiin kokkotulia, joiden uskottiin edistävän karjan hedelmällisyyttä. 
Juhlan perinneruokana olivat suuret kaura- tai ohrakakut
Nykyisin Beltanea juhlivat 1. toukokuuta  

Beltaine-kakku 
pohja:
200 g kaurahiutaleita
75 g  voita 
½ dl  appelsiinimehua

Täyte:
4 liivatelehteä
200 g tuorejuustoa
1 dl hunajaa
3 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua
½ dl appelsiinimehua
2 dl kuohukermaa

kuorrute:
2dl persikkasosetta
2 liivatetta

Sekoita rasva ja kaurahiutaleet tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja taputtele muruseos tasaisesti pohjalle. Kostuta tilkalla appelsiinimehua.

Liota liivatteita kylmässä vedessä n 5 minuuttia. Sekoita hunaja ja mehut tuorejuustoon. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Sulata liivate mikrossa ja lisää ohkaisena nauhana tuorejuuston joukkoon, koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto mukaan varovasti käännellen tasaiseksi seokseksi. Kaada täyte nopeasti pohjan päälle. 
Nosta jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Laita liivate kylmään veteen 5 minuutiksi. Sulata liivate mikrossa ja lisää ja lisää  hedelmäsose, sekoita tasaiseksi. Kaada kakun päälle ja nosta kylmään hyytymään puoleksi tunniksi.

Pyöräytä varovasti veitsellä kakun ympäri että reuna irtoaa ja irrota vuoka. Koristele mielesi mukaan ja tarjoile.

Kommentit