Mutti

Armas puolisoni on pohjoispohjanmaalta kotoisin, joten mutti kuuluu sikäläiseen perinneherkustoon, siinä ruokalaji joka näin satakuntalaiselle on lähes käsittämätön.
Eikä tällä ole mitään tekemistä italialaisen säilykefirman tuotteiden kanssa
Käytännössä kyse on samantyyppisestä ruuasta kuin bulgur tai kuskus mutta se valmistetaan ohrajauhoista. Veikkaanpa että kuskuskokoinen ohrarouhe käy myös, noin maun puolesta.

Jauho höyrytetään kypsäksi ~ tunnin ajan ja senjälkeen mahdollinen ylijäänyt vesi kaadetaan pois ja mutti sekoitetaan tasaiseksi.
Sain tuoreita ohrajauhoja joten nyt onkin hyvä tehdä perinnereseptillä 

 Mutti

1¼ osa vettä
Suolaa, sopivasti
2½ osa ohrahauhoja
Käytin vettä ½ l ja jauhoja 1¼ litraa

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää joukkoon suola
Ripottele jauhot pinnalle, mutta älä missään nimessä sekoita jauhoja veteen
Kun jauhot ovat kattilassa tökkää kauhan varrella reikiä jotta höyry pääsee kypsyttämään koko jauhomäärän.
Laita kansipäälle ja anna kypsyä miedolla lämmöllä 45-60 min. Jos vesi haihtuu, lisää kiehuvaa vettä varovaisesti jauhoon tehdystä  reiästä.
Lopussa vesi kaadetaan pois.
Kun mutti on kypsää sekoitetaan se tasaiseksi.
Korsteammassa mutissa paukut ovat isompia, kuivemmassa taas rakenne on lähes jauhomainen.
Mutti syödään syvältä lautaselta voin kanssa lusikalla, voita sekoitetaan pieninä nokareina lämpimään muttiin.

Parhaimmillaan mutti on seuraavana päivänä voissa pannulla paistettuna

Ruotsissa mutti (Nävgröt) syödään joko paistetun sianlihan kanssa tai kuivatun kalan kanssa

Kommentit