perinteinen sianlihakastike eli läskisoosi


400 g siankylkiviipaleita

150 g jauhoja

100 g sipulia

6 dl vettä

1 tl suolaa

1 tl savupaprikaa

1 tl mustapippuria


Laita lihaviipaleet kylmälle pannulle ja nosta lämpötila hitaasti,  paista kunnes ne ovat rapeapintaisia  jolloin läski sulaa paistinrasvaksi.

Lihat otetaan pois rasvasta.

 Lisätään hienonnetut sipulit ja ruskistamista jatketaan, kunnes sipuli on läpikuultavaa lisää nyt jauhot ja jatka ruskistamista kunnes jauhot ja sipulit ovat kauniin ruskeat. Jos käytät paprikajauhetta lisää se tässä vaiheessa

Tyypillisesti käytetään vehnäjauhoja, mutta voidaan käyttää esim maniokkia tai ruisjauhoja.

Lisätään vähitellen kiehuvaa vettä tai lihalientä niin paljon, että kastikkeesta tulee sopivan sakeaa. 

Kun kastike kiehuu, pannaan lihat ja mausteet sekä suola sekaan. 

Keitetään, noin 20 min.

Kun kastike lähtee kiehumaan laita pestyt kuoriperunat kattilaan ja keitä kunnes kypsiä ~20 minuuttia

Tyypillinen virhe on jättää kastike kypsentämällä kunnolla ( vain 5 min) joka saattaa aiheuttaa vatsakipuja.

Jauholla suurustetun kastikkeen kypsymisaika on vähintään 20 minuuttia.


Kommentit