Hampurilaissämpylät

2 dl vettä
¾ dl maitoa
2 tl kuivahiivaa tai 30 g tuoretta
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
35 g voita
muna

sesaminsiemeniä

1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva ja sokeri ja anna seoksen seistä, kunnes se alkaa hieman kuplia (noin 5 minuuttia).

2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot ja suola. Nypi pehmeä voi jauhoihin, jotta saat murumaisen seoksen. Kaada hiivaseos jauhojen joukkoon. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää jauhoseokseen.

3. Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia, kunnes se irtoaa hyvin käsistä ja leivinalustasta ja pinta alkaa tuntua sileältä. Siirrä taikina kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä leivinliinalla. Anna kohota kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).

4. Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja jaa se 8 tai 16 osaan. Pyöritä osat kevyesti palloiksi ja aseta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille kohoamaan kaksinkertaiseksi (1-2 tuntia).

5. Kuumenna uuni 200°c:seen. Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla ja ripottele halutessasi pinnalle seesaminsiemeniä.

6. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia tai kunnes ne ovat ruskistuneet kauniisti pinnalta. Anna jäähtyä ennen halkaisemista.

Kommentit