Piparitaikina, Piparkakku, Joulupiparit



Piparkakku on saanut nimensä maustepippurista, joka oli ensimmäisiä pipareissa käytettyjä mausteita.
Varhaisimpia ohjeita piparkakkujen ohjeita on löydetty muinaisesta Egyptistä.
Keskiajalla piparkakut olivat tunnettuja jo pohjolassakin.
Sokerin sijaan aiemmin käytettiin hunajaa, joten jos haluat kokeilla keskiajan makuja korvaa siirappi hunajalla ja tuplaa maustemäärä, keskiajalla ne joilla oli varaa mausteisiin näyttivät vaurauttaan.

Sitten reseptiin:  tämä on isomummuni resepti jonka olen saanut äidiltäni. Alkuperäinen resepti oli hieman isompi, se tehtiin kilosta voita. Olen hieman suhteuttanut määriä

1 tl kardemummaa ( tämä voisi olla aika hienona jauheena)
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
½ tl inkivääriä

Paahda mausteita kattilassa hetki, jotta maut voimistuvat

150 g voita
2.5 dl sokeria
Lisää voi ja sokeri kattilaan ja anna voin sulaa
Nosta pois liedeltä ja jäähdytä, lisää seuraavaksi nestemäiset aineet.

1 dl  siirappia
1 dl kermaa ( myös hapankerma)
2 munaa

Sekoita nämä keskenään, voit kaataa ainekset taikinakulhoon tai jatkaa kattilassa jos se on riittävän iso.

1½ tl soodaa
550 g vehnäjauhoja

Sekoita sooda ja jauhot ja lisää ne taikinaan
Anna taikinan levätä yön yli.
Kaulitse sen ohuiksi ( 3mm ) levyiksi, jos pakastat sen niin tässä vaiheessa se kannattaa tehdä.
Pakastaessa laita levyjen väliin leivinpaperipala, pakkaa suljettavaan pakastepussiin ja pakasta.

Taikinaa on helpointa käsitellä kun se on kylmää, pehmeänä se tarttuu alustaansa.
Jauhota alusta kaulittaessa
Piparit voi ottaa muotoilla, leikata vapaamuotoisesti käsin tai pyöritellä pikku palloiksi ja paistaa ne sellaisina.
Paistoaika ja lämpö riippuvat palojen koosta ( paksuus ja pinta-ala) ja uunista.
Oma uunini on kiertoilma joten 200°C 5-8 min on sopiva aika.
Piparien paisto on tarkkaa puuhaa joten tarvitaan joku joka on koko ajan luukkuvahtina, ja silloin ei saa somettaa tai vilkuilla telkkaria. Tästä on oma vahva kokemus. Palanutta piparia ei syö edes naapurin goottiteini.

Meillä tehdään taikinasta puolet pipareiksi ja puolet joku aina syö. Se viihtyy myös pakastimessa 3 kk. Jotkut sekoittavat taikinapaloja jäätelöön.

Tässä vielä ainelista;

1 tl kardemummaa ( tämä voisi olla aika hienona jauheena)
1 tl kanelia
½ tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
½ tl maustepippuria
½ tl pomeranssia
½ tl inkivääriä
150 g voita
2.5 dl sokeria
1 dl  siirappia
1 dl kermaa ( myös hapankerma)
2 munaa
1½ tl soodaa
550 g vehnäjauhoja

Kommentit