Maksakastike

Toisille inhottavin ruoka maan päällä, minulle yksi parhaista ruuista mitä löytyy

Ihanteellisessa tilanteessa saisin porsaan maksaa joka on miedon makuista, mutta tällä hetkellä se on vientituote eikä sitä suomesta saa, pitänee tyytyä naudan maksaan. Myös lammas / riistaeläimet käyvät tähän

Pilko maksa suupalan kokoisiksi
Paista maksa ja sipulit miedolla lämmöllä pannulla hyvin kevyesti, käytiin paistorasvana öljyä, mutta onnistuu myös voilla tai margariinilla. Riippuu pitkälti omasta makuaistista.
Ripottele pinnalle vehnäjauhoja ja paista vielä hetki
Voi lisätä vähän enemmän jauhoja tässä vaiheessa tai myöhemmin nestesuuruksena, itse lisään sen tässä vaiheessa.
Lisää myös paprika ja mustapippuri ne tykkäävät pitkästä haudutuksesta

ruskistettuna näyttää tältä ja kaikki on valmista kattilaan siirrettäväksi.

Siirrä maksa, sipulit ja vehnäjauhot kattilaan, lisää joukkoon vettä ja 2 -3 rkl kermaa. Voit lisätä myös liemikuution tai soijakastiketta ja loput mausteet.


Keittokirjoissa neuvotaan keittämään ~ 5 min, mutta minä teen äitini ohjeen mukaan ja keitän vähintään 25 minuuttia. Näin jauhot turpoavat, suostuvat ja saavat syvemmän maun.
Paras soosi tulee kun se on hautunut hellannurkassa  yli puolituntia, mutta tällöin on oleellista että lämpötila on matala. 

valmiin kastikkeen kanssa tarjoillaan keitettyjä perunoita ja puolukkahilloa.

Myös punakaalisalaatti sopii hyvin tähän perinteiseen ruokaan.

Käytin tähän erään
400 g maksaa
1 dl vehnäjauhoja 
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl jauhettua paprikaa
7 dl vettä / lihalientä
3 rkl kermaa
1 tl salviaa
1 tl timjamia
1 rkl soijaa



Kommentit