kotikaljasämpylät


2 dl herätettyä vehnähapanjuurta
5 dl kotikaljaa
3 tl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2-3 dl kaurajauhoja 

Juuren elvytys

1. päivän ilta: Nosta 1 dl juurta huoneenlämpöön noin tunniksi. Sekoita juureen 1 ½ dl kädenlämpöistä vettä ja 1 ½ dl vehnäjauhoja. Jätä astia lämpimään paikkaan kelmun alle yön yli. 

2. päivän aamu: Vatkaa juureen 2 dl kädenlämpöistä vettä ja 2 dl jauhoja. Anna juuren käydä lämpimässä paikassa noin 8 tuntia. 


Sämpylöiden leipominen: sekoita muut aineet kulhossa ja lisää sitten jauhot vähitellen sekoittaen. Lisää viimeiset pari desiä tunnustellen.
Alusta taikinaa käsin noin viisi minuuttia, kunnes siihen tulee hyvä sitko (taikina jää silti hyvin tarttuvaksi). 
Peitä sitten taikinakulho kelmulla ja nosta jääkaappiin 10 tunniksi. 

Seuraavaksi lämmitä uuni 250 asteeseen ja laita uuniin kaksi peltiä kuumenemaan. 
Muotoile taikinasta 16 sämpylää liikaa vaivaamatta. 
Ota pelti uunista ja nosta sämpylät pellille, laita takaisin uunin keskitasolle. 
Kaada alemmalle pellille samalla reilu desi vettä ja sulje uunin luukku, laske lämpötila 230 asteeseen.
Avaa uunin luukku 15 minuutin paistamisen jälkeen ja päästä höyry ulos, jotta sämpylöiden kuori kovenee. 
Paista sämpylät kypsiksi, siihen menee 20-30 minuuttia. 
Kypsän sämpylän pohja kumisee, kun sitä koputtaa. 
Nosta sämpylät ritilälle jäähtymään, äläkä peitä niitä liinalla.

Kommentit