Lussekatter eli luciapullat

.Lussekatter eli luciapullat.
Lucia-pullien historia juontuu 1600-luvun Saksaan, jossa kissan näköiseksi naamioitunut paholainen kuritti lapsia ja lapsen näköinen Jeesus jakoi pullia. Koska pimeydessä viihtyvä paholainen karttoi keltaista väriä, pullat alettiin paholaisen pelottelemiseksi värjätä keltaisiksi.

Täasä lusse ei siis viittaakaan Luciaan vaan Luciferiin. Lucifer eli sananmukaisesti valonkantaja tai valontuoja (lat. lux = valo, ferre = kantaja, tuoja) tarkoittaa kristillisessä perinteessä langennutta enkeliä, joka on yksi paholaisen muodoista.
Lucia taas valon tuojana kumoaa pahan.

Ennen on varottu myös  Lussinoitaa,joka kierteli taloissa tekemässä ilkitöitään. 
Vieläkin vanhempaa perua on ollut juhlistaa Freyaa, joka on matkannut poikki taivaankannen isojen kissojen vetämässä vaunussaan, sulkaviitta hulmuten. Freya on tuonut pimeyden keskelle lupauksen valosta ja uudesta hedelmällisyydestä. Kullan keltaiset sahramipullat, lussekatit, ovat symboloineet aurinkoa ja niitä on käytetty uhrilahjoina Freyalle. 

200 g voita
1/2 g sahramia
5 dl maitoa
75 g hiivaa
2.5 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 kpl munaa
15 dl vehnäjauhoja

Voiteluun
1 kananmuna
Koristeluun
1 dl rusinoita

Sulata rasva, lisää sokeri, sahrami ja maito joukkoon. Kuumenna tarvittaessa lisää, niin että neste on kädenlämpöistä (noin 37 °C).
Murenna hiiva joukkoon. 

Lisää myös, suola ja muna sekä puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. 

Lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

Kohota taikinaa leivinliinan alla 30–40 minuuttia, kunnes taikina on kaksinkertaisen kokoinen.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja nujerra hyvin. 

Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat edelleen 20 palaan. 

Muotoile palat sormenpaksuisiksi tangoiksi (noin 20 cm) ja rullaa tangon päät samalle puolelle  kierteelle. 

Kohota pullat pellillä liinan alla.
Voitele  munalla ja koristele rusinoilla. Paista 225 asteessa 8–10 minuuttia.

Sahrami kuivattaa pullan joten nämä kannattaa syödä hetimiten

Kommentit