Bigos, puolalainen metsästäjänpata

500 g sianlihaa, alunperin villisikaa
200 g makkaraa, esim bratwurst tai kielbasa
1 sipuli
2 rkl kasviöljyä
6 dl vettä
30 g kuivattuja sieniä
2 rkl luumuhilloa tai muutama luumu
1 omena
1 kg hapankaalia
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl jauhoja
1 rkl voita
suolaa ja pippuria,
1 laakerinlehti,
2 tl maustepippuria,
1 tl kumina,
2 tl meiramia

Perinteinen valmistusmenetelmä

Kuutioi liha. Leikkaa sipuli ja paista öljyssä suuressa kattilassa. 

Lisää liha ja ruskista se hyvin.

Kaada 4 dl kuumaa vettä, suolaa, mausta pippurilla ja kiehauta.

Lisää sitten murennetut kuivatut sienet, peitä, vähennä lämpöä ja keitä noin 45 minuuttia.

Lisää laakerinlehti, maustepippuri, kumina, meirami, luumuhillo tai hienonnetut luumut, kuorittu ja kuutioitu  omena ja sekoita.

Lisää hapankaali (jos se on hapan, huuhtele se ensin siivilässä), kaada lasillinen vettä, sekoita, peitä ja  keitä, kunnes kaali on pehmeää noin 45 minuuttia 

Noin kypsennyksen puolivälissä lisää kuoritut ja leikatut makkaranpalat. 

Lisää lopuksi tomaattipasta.

Paista jauhot kuivassa paistinpannussa, kun se alkaa ruskistua, lisää ruokalusikallinen voita ja sekoita, kunnes voi on sulanut. 

Pidä pannua lämmöllä ja lisää vähitellen muutama ruokalusikallinen kaalin lientä jatkuvasti sekoittaen. Laita pannun sisältö takaisin kattilaan, sekoita ja kiehauta, anna hautua 15 min

Sitten tapa jolla itse tein,

Esikäsittele kaikki kuten yllä mainittu edellisenä iltana, aamulla

lisää kaikki paitsi makkara, voi ja vehnäjauho haudutuspataan ja anna hautua työpäivän ajan.

Kun tulet kotiin ruskista jauhot ja makkara ja lisää ne pataan, anna hautua 20 min ja tarjoile hyvän leivän kanssa

Kommentit