saaristolaisleipä



1l piimää / vettä / omenamehua
100 g tuorehiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
1.5 dl paahdettuja hampunsiemeniä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
11 dl vehnäjauhoja

Siirappivesi:

1 dl vettä
0,5 dl siirappia

Liuota hiiva käden lämpimään nesteeseen.

Sekoita joukkoon kaikki muut ainekset, lopputulos on puuromainen.

Kohota liinan alla 1,5 tuntia.

Huom taikina kohoaa runsaasti, joten ota iso taikinakulho

Voitele kolme leipävuokaa ja jaa taikina vuokiin, anna kohota 20 minuuttia.

175 asteiseen uuniin tunniksi, uunin alaosaan.

Reilun tunnin jälkeen ota leivät ulos uunista ja valele ne siirappivedellä, jättäen vielä pari ruokalusikallista jäljelle.

Sitten laita takaisin uuniin (folio päälle jos tummenee liikaa) noin puoleksi tunniksi.

Sivele loppu siirappivesi leipien päälle!

Parhainta tulee, kun antaa levätä viileässä pari päivää.

Kommentit