Satakuntalainen lihakeitto, klimppisoppa, juhlakeitto

Satakuntalaiseen, hämäläiseen ja pohjalaiseen perinteeseen kuuluva keittoruoka. 
Samaa tehdään kyllä Savossakin mutta siellä sen nimi on mykyrokka ja keitto tehdään teurastusaikana joissain taloissa mykyt ( eli klimpit) tehdään silloin veripohjaan

600 g luista soppalihaa
1 l vettä
½ tl suolaa
2 kpl porkkanaa
7 kpl perunaa
2 kpl sipulia
5 kpl maustepippuria kokonaisena
2 kpl laakerinlehteä
½ tl suolaa
1 rkl persiljaa

3 dl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
1 rkl voita
1½ dl kermaa
1 kpl keitetty peruna
1 kpl muna
½ tl sokeria
½ tl suolaa

Huuhtaise liha ja laita kiehumaan reiluun, hieman suolattuun veteen.
Kuori vaahto ja lisää pippurit ja laakerinlehdet, anna kiehua miedolla lämmöllä.
Keitä yksi peruna lähes kypsäksi, kuori ja soseuta se kulhoon, lisää jauhot, maito, kerma, voi, muna, ripaus sokeria ja suolaa.
Sekoita hyvin ja jätä hetkeksi turpoamaan.
Kauho pikku kasariin muutama desi lihan keitinlientä ja kuumenna kiehuvaksi.
Nostele kahden lusikan avulla taikinasta klimppejä liemeen muutama kerrallaan.
Kypsennä muutama minuutti ja nosta reikäkauhalla sivuun, valmista näin klimpeiksi koko taikina.
Kun liha on kypsää, nosta laudalle ja paloittele.
Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipulit, keitä aineksista perusohjeitten mukainen lihasoppa.
Lisää klimpit sekaan juuri ennen tarjoilua.
Ripottele vielä persiljasilppua.

Jos haluaa oikaista klimppien teossa osta italialaisia gnocceja ja keitä ne lihaliemessä.
Ne on suunnilleen samaa tavaraa

Tä samainen ruoka esiintyy lähes jokaisessa eurooppalaisessa keittiössä ja myös esim kiinassa. Toki varioiden

Kommentit