Puolalainen jouluhauki

Moni miettii vaihtoehtoja joulupöytiinsä joko kokonaan lihalle tai suurimmaksi osaksi.

Puolassa joulupöydän kunkku on hauki.
Mitä isompi sen parempi.
Aito hauki tehdään hauen sisälle, eli peratessa haukea nahka ja pää sekä pyrstö pidetään ehjänä ja murekemassa laitetaan hauen nahan sisään joka kääritään kostutettuun voipaperiin ja koko komeus uuniin.

Osa kokeista siellä ovat erittäin taitavia saamaan hauen näyttämään ehjältä.

Minun päreeni ei semmoiseen riitä, joten teen ihan vaan murekkeeksi.
Puolalainen työkaverini kertoi että peruna tässä on tai ei ole. Riippuu perhetraditiosta. Heillä oli

Puolalainen jouluhauki

1 iso hauki
1 muna
8 kuivattua aprikoosia liotettuna yön yli
2 kypsää perunaa raasteena
sitruunan kuori
ruokalusikallinen öljyä

ruokalusikallinen selkeytettyä voita
omena
ripaus muskottipähkinää

6 ruokalusikallista smetanaa
3 rkl raastettua piparjuurta
sitruunamehua
ripaus sokeria
valkopippuria
suolaa

Jauha fileoitu hauki hienoksi
Lisää liha, muna, perunaraaste, hienonnettu aprikoosit, sitruunan kuori, ruokalusikallinen oliiviöljyä, valkopippuria, ripaus suolaa. 
Sekoita kaikki hyvin.
Levitä hyvin voideltuun murekevuokaan
Ja paista vesihauteessa 
Siirrä varovasti pöydälle ja anna jäähtyä. 

Siihen väliin paista omenakuutiot voissa mausta ripauksella muskottipähkinää ja pippuria, ripottele kypsän murekkeen päälle.
Sekoita smetana piparjuuri, sitruunamehu ja ripaus sokeria, tarjoa kalan kastikkeena

Herkullinen myös kylmänä kalaruokana

Kommentit