Munkit, vapuksi ja yleiseksi riemuksi




75 g voita
3 dl maitoa
50 g hiivaa
1½ dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
1 muna
8 dl vehnäjauhoja

Paistaminen:
7-9 dl rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria

Sulata voi. Anna sen jäähtyä
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Jos käytätä pakastettua hiivaa, laita se maidon sekaan ja anna sulaa
Lisää sokeri, kardemumma, suola, muna ja voisula
Sekoita jauhot taikinaan ja vaivaa sitä kunnes se irtoaa kulhon reunoista.

Kohota taikinaa 45 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi, tämä käy näppärästi mikrossa, jossa taikina on vedolta suojassa. Älä laita mikroa päälle kumminkaan.. mutten tulee sotku

Jaa taikina kolmeen osaan ja kaulitse taikina noin sentin tai parin paksuiseksi, ota muotilla (mulla on oikeen munkkimuotti) pyöreitä "munkkeja" tee niihin sormella reikä.

Laita teräskattilaan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi tee kokeilu puulastalla, puulastasta tulee reippaasti kuplia kun rasva on tarpeeksi kuumaa.

Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.
Laita sokeria pussiin, ja tipauta sokeroita munkki sinne, ravista sitä kunnes munkissa on sokeria joka puolella.
Tai vaihtoehtoisesti, siivilöi päälle tomusokeria.

Kommentit