Klimppisoppa eli vanhanaikainen lihakeitto

1. vaihe: Lihan keitto


800 g luista naudan etuselkää tai lapaa

noin 1½ l vettä

1 sipuli

1-1½ tl suolaa

6 maustepippuria

6 valkopippuria

1 laakerinlehti

2. Vaihe eli Klimppien valmistus


2 parin päivän vanhaa paahtoleipää

1 raastettu peruna

1 dl maitoa

1-2 munaa

½ hienonnettu sipuli

1 rkl voita tai margariinia

½ nippua hienonnettua persiljaa

suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää


3. vaihe: Lihakeiton loppuun saatto


2 porkkanaa

pala lanttua

pala selleriä

pala palsternakkaa

pala purjoa

hienonnettua persiljaa


1. vaihe.

Huuhdo liha nopeasti kylmällä vedellä.

Pane se kokonaisena haaleaan veteen ja kuumenna kiehumispisteeseen.

Kuori vaahto pois. Lisää hienonnettu sipuli ja mausteet.

Anna lihan kiehua hiljalleen kypsäksi kannen alla 1½-2 tuntia.

Nosta liha kattilasta ja leikkaa kuutioiksi. Siivilöi liemi.


2. vaihe

Leikkaa leivät kuutioiksi ja pane turpoamaan maitoon.

Kuullota sipuli pehmeäksi ja lisää joukkoon persilja.

Sekoita sipuliseos leipä-maitomassaan.

Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen.

Mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä.

Anna taikinan vetäytyä puolisen tuntia.

Tee koepallo ja keitä sitä suolalla maustetussa vedessä hetki.

Jos pallo hajoaa, lisää taikinaan leipää.

Jos pallosta tulee liian kova, lisää tilkka maitoa.

Pyöritä taikinasta pienen lihapullan kokoisia pyöryköitä ja keitä ne lihaliemessä noin 10 minuuttia.

anna kuivahtaa (tai pidä lämpimänä esim uunissa) ja nosta ne valmiiseen lihakeittoon


3. vaihe.

Puhdista ja kuori kasvikset.

Leikkaa ne suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Lisää kasvikset kiehuvaan liemeen ja keitä puolikypsiksi noin 15 minuuttia.

Lisää joukkoon klimpit ja viipaloitu purjo. kiehauta

Lisää lihakuutiot ja tarvittaessa nestettä. Tarkista maku.

Ripottele pinnalle runsaasti hienonnettua persiljaa.

Liha ja klimpit voidaan kypsentää etukäteen, koska muuten valmistusaika on pitkä.

Kommentit