Ruiskuorinen Kinkku



10 kg kinkku

Kuoritaikina:
3 kg ruisjauhoja
1,5 litraa vettä

Kuorrutus:
 riittävästi sinappia
2 rkl fariinisokeria
1 tl kanelia
½ tl neilikkaa
korppujauhoja

Valmista kuoritaikina ja anna sen levätä 10 minuuttia.
Tarpeen mukaan taikinaa on helppo tehdä lisää ja tukevoittaa jauhoilla, jos se tuntuu liian pehmeältä.
Taikina levitellään käsin kinkun pintaan yhtenäiseksi 1-1½ cm kerrokseksi.

Loppuvaiheessa kannattaa kostuttaa kädet ja silotella taikina sileäksi, sillä taikinakuoreen jääneiden rakojen kohdalta taikina alkaa helposti lohkeilla ja putoilla pois. isompia rakoja voi paikkailla tähdetaikinalla. Äiti otti paikoiksi yleensä piparimuotilla kaulitusta taikinasta paloja.

Kuorrutettu kinkku siis asetetaan ritilälle jonka alla on uunipelti, jos neste pääsee valumaan uunin pohjalle, seurauksena on savua ja käryä ja palovaroittimen huutoa. Tämä vältetään helposti uunipellin avulla.   Ruiskuoritaikinassa paistolämpötilana käytetään 125 °C astetta kuten muulloinkin.

Kypsymisaikaa lasketaan 40-60 minuuttia kilolle, eli sisälämpötilan pitää siis näyttää 75-80 °C astetta ennenkuin kinkku on valmis uunista otettavaksi. Itse mittaan mittarilla, ja paistan ennemmin lähemmäs 80 astetta kuin 75°C


Pelti otetaan uunista ulos ja sen annetaan jäähtyä työpöydällä noin puoli tuntia ennen kuin kuorta aletaan poistaa, etteivät sormet palaisi. Kuoren mukana poistetaan myös kamara. Sitten kinkku sivellään sinappiseoksella, ripotellaan päälle korppujauhoja ja ruskistetaan 200 C asteisessa uunissa.

Rasvalla kyllästynyt ruiskuori on suurta herkkua, lapsena tämän "näkkärin" syöminen aattoaamuna aloitti joulun. Mutta myös mahdottoman suolaista, kuorihan imee lihasta ylimääräistä suolaa. Että herkuttele sillä hillitysti

Kommentit