Moussaka


Jauhelihakastike

500 g jauhelihaa
2 pieneksi pilkottua porkkanaa
200 g pilkottua juuriselleriä
100 g palsternakkaa
100 g varsiselleriä
1 silputtu sipuli
6-8 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
800 g tomaatteja (myös tomaattimurska käy)
100 g tomaattipyrettä

1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kynteliä
1 rkl lipstikkaa (sellerin lehdet käy myös)
1/2 tl sekä suolaa että pippuria

Paista jauheliha ja juurekset oliiviöljyssä kohtuullisen kuumalla pannulla, lisää valkosipuli ja silputtu sipuli ja varsiselleri jatka paistelua vielä muutaman minuutin verran. Kaada joukkoon tomaatit, Lisää basilika, persilja ja 1/4 tl sekä suolaa ynnä pippuria. Kiehauta, hämmennä perusteellisesti, minkä jälkeen alennetaan lämpöä ja jätetään kastike hautumaan. Hämmennetään hautumisen aikana 10-15 minuutin välein. Keittele puolesta tunnista tuntiin sen mukaan miten paksua haluat kastikkeesta.

Maitokastike
0,75  l maitoa
¾ dl vehnäajuhoja
1 tl valkopippuria
½ tl muskottipähkinää
½ tl suolaa

Sekoita ainekset kattilassa, kuumenna kunnes kiehahtaa koko ajan sekoitellen. anna hautua 10 min

2 munakoisoa
oliiviöljyä paistamiseen

Siivuta ja itketä munakoiso. Eli siis ripota siivuille suolaa ja anna olla vartin verran. Pyyhi suola ja neste pois ja paista pannulla kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Öljyä ei kannata annostella pannulle liikaa, ettei munakoisoista tule liian kosteita, sillä se kiskaisee sisälleen ihan kaiken öljyn kuin taulusieni.

200 g juustoraastetta


Laita tomaattikastiketta vuuan pohjalle, kreikassa tässä vaiheessa laitettiin myös puolikas perun joka oli melkein siivutettu.
Lado munakoisoja vuokaan, kaada päälle maitokastike ja lado taas munakoisoja ja nyt punainen soosi, eli samaan tapaan kun lasagne.
päälimmäiseksi olisi hyvä jäädä maitokastiketta sillä päälle ripotellaan juustoraaste.

Laita uuniin ja anna kypsyä 45 min 175 astetta.

Kommentit