Siirry pääsisältöön
Sämpylät:
3 palaa hiivaa
1½ l piimää
2 kg jauhoja (mulla oli 400 g ruista, 400 g ohraa ja loppu vehnäjauhoja)
1 rkl suolaa
1 rkl anista
1 rkl kuminaa
1 dl öljyä
Liuota hiiva kylmään piimään, ja sekoita joukkoon jauhot, vaivaa
taikinaa noin pari minuuttia ja laita se nousemaan kylmään muutamaksi
tunniksi (yön yli), jauhojen määrä riippuu kuinka kovan taikinan halua,
itse teen aika löysän taikinan, silloin tulee pehmeemmät sämpylät,
Puristele kohonneesta taikinas ilmakuplat pois ja alusta se (möyhää sileäksi)
Leivo taikinasta pötkö ja jaa paloiksi.
Leivo taas palat sämpylöiksi (tai nostele palat suoraan pellille)
Anna kohota 15 -20 min ja paista 225 asteessa noin 12-14 min (riippuu
jauhojen määrästä, uunista, kuun asennosta ja siitä onko sukat oikein
päin jalassa)
Nam nam, voita päälle ja siinä se.
P.S JOS
käytät ohrajauhoja, kannattaa sämpylät syödä nopeasti tai pakastaa
pienissä erissä, sillä kotitekoiset sämpylät ei säily kuin pari päivää.
Kommentit
Lähetä kommentti