Sämpylät


Sämpylät:

3 palaa hiivaa
1½ l piimää
2 kg jauhoja (mulla oli 400 g ruista, 400 g ohraa ja loppu vehnäjauhoja)
1 rkl suolaa
1 rkl anista
1 rkl kuminaa

1 dl öljyä

Liuota hiiva kylmään piimään, ja sekoita joukkoon jauhot, vaivaa taikinaa noin pari minuuttia ja laita se nousemaan kylmään muutamaksi tunniksi (yön yli), jauhojen määrä riippuu kuinka kovan taikinan halua, itse teen aika löysän taikinan, silloin tulee pehmeemmät sämpylät, 
laita öljy  taikinaan sen  teon lopussa, lähinnä siksi että saat taikinan pois käsistä, ilmankin onnistuu.
Ja jos joku mausteista ei miellytä jätä ne pois tai vaihda niihin mistä tykkäät. Esim Rosmariini on hyvää.

Puristele kohonneesta taikinas ilmakuplat pois ja alusta se (möyhää sileäksi)
Leivo taikinasta pötkö ja jaa paloiksi.
Leivo taas palat sämpylöiksi (tai nostele palat suoraan pellille)
Anna kohota 15 -20 min ja paista 225 asteessa noin 12-14 min (riippuu jauhojen määrästä, uunista, kuun asennosta ja siitä onko sukat oikein päin jalassa)
Nam nam, voita päälle ja siinä se.

P.S JOS käytät ohrajauhoja, kannattaa sämpylät syödä nopeasti tai pakastaa pienissä erissä, sillä kotitekoiset sämpylät ei säily kuin pari päivää.

Kommentit