Mikä tahansa tomaattikastike

Tämä kuulunee italialaisen keittiön perusteisiin, se on kuin tukimuuri jolle Kolosseum on rakennettu.
Eipä silti, minä ihastuin tähän kastikkeeseen jo 16 vuotiaana, aikana jolloin tomaattimurska oli suomen kaupoissa kaupialta tilattava erikoistuote.
Äitini kasvatti kesäisin tomaatteja kasvimaalla ja loppusyksystä niitä sitten oli vuori.
Jauhoimme ne lihamyllyllä pakastimeen ja sielta sitten talvella niitä käytettiin tähän soosiin.

Kastike käy niin pavuille ja linsseille kuin  kalalle, kanalle, kuin eri sortin lihoillekin. Silloin vain vaihdellaan käytettäviä yrttejä
voit lisätä joukkoon myös paprikaa ja / tai Chiliä.

 

2 pieneksi pilkottua porkkanaa
200 g pilkottua juuriselleriä
100 g palsternakkaa
100 g varsiselleriä
1 silputtu sipuli
6-8 valkosipulinkynttä hienonnettuna
oliiviöljyä
800 g tomaatteja (myös tomaattimurska käy )
100 g tomaattipyrettä


1 rkl kuivattua basilikaa
1 rkl kynteliä
1 rkl lipstikkaa (sellerin lehdet käy myös)
1/2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
 

Paista juurekset oliiviöljyssä kohtuullisen kuumalla pannulla, lisää valkosipuli ja silputtu sipuli ja varsiselleriä jatka paistelua vielä muutaman minuutin verran.
Kaada joukkoon tomaatit
Lisää basilika, persilja ja 1/4 tl sekä suolaa ynnä pippuria.

Kiehauta, hämmennä perusteellisesti, minkä jälkeen alennetaan lämpöä ja jätetään kastike hautumaan.
Hämmennetään hautumisen aikana 10-15 minuutin välein.
Keittele puolesta tunnista tuntiin sen mukaan miten paksua haluat kastikkeesta.

Kastikkeen voi pakastaa ja käyttää myöhemmin, ja tämä on se lasagnen tomaattikastike.

Kommentit