Kakkosämpylät


0,5 l vettä
25 g hiivaa

2 tl hienoa merisuolaa 
1,4 l vehnä- tai hiivaleipäjauhoja 
2 dl leseitä tai hiutaleita  (kaurahiutalaeista tulee tosi hyvää)
0,5 dl sulaa rasvaa, voita tai öljyä


 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy. 
Alusta taikina lisäämällä nesteeseen jauhot vähin erin ja anna kohota liinan alla. 
Vaivaa taikina jauhotetulla leivinalustalla kimmoisaksi ja leivo siitä pyöreitä leipiä tai sämpylöitä. Anna leipien vielä kohota liinan alla ja pistele leipien pintaan kuviot. 

Paista leivät 175 asteessa kypsiksi.  Jos olet leiponut taikinasta sämpylöitä, paista ne 225 asteessa. Kypsä leipä tuntuu käteen kevyeltä ja kumisee, kun pohjaan naputtaa.
Nautitaan voideltuna oikealla voilla

Kommentit