Äidin hernekeitto



aika tähän kuluu ainakin 12 tuntia

Perinteinen hernekeitto

4 dl kuivattuja herneitä
2 l vettä
500 g savustettua porsaanpotkaa ( tai kinkun luuta )
1 rkl meiramia
1 rkl salviaa

Huuhtele herneet kylmässä vedessä ja
Liota herneitä litrassa vettä yön yli ( tai vähintään 6 tuntia ).
Pane liotusvedessään kiehumaan.

Lisää vettä ja pane savupotka ja mausteet joukkoon ( poista potkasta nahka, ellet halua reilusti savun makua soppaan ).
Anna kypsyä miedolla lämmöllä n. 2 tuntia. (käytän itse tässä painekattilaa)

Jos satut olemaan siinä onnellisessa asemassa että sinulla on puuhella, niin tuuppaa kattila hellan viileimpään kulmaan ja anna kiehua kaikessa rauhassa pari kolme tuntia


Nosta liha kattilasta ja irrota luusta. Poista lihasta rasva ja jänteet ( myös kamara, ellet poistanut sitä alkuvaiheessa).
Leikkele liha paloiksi ja pane uudelleen keiton joukkoon. (läskit ja luut menee meillä koirille)
Tarkista sakeus ja maku.
Mausta suolalla, ellei lihasta ole irronnut sitä riittävästi.

Jos tahdot tehdä kasvisversion jätä potka pois
jos teet kinkusta sitä ei tarvitse keittää 2 tuntia, vaan kuutioi sopiviksi ja laita viimeiseksi vartiksi keiton joukkoon

voit tehdä myös jauhelihalla, jolloin jauheliha ruskistetaan erikseen ja lisätään keittoon loppuvaiheessa.

Itse teen tätä yleensä 10 litraa ja pakastan sen sitten erissä ja tadaa, pikaruoka on valmista

Kommentit