Klassinen sitruunamarenki piiras

Pohja: 
100 g voita 
2 ½ dl vehnäjauhoa 
2 rkl sokeria 
½ tl leivinjauhetta 
2 rkl vettä 

Sitruunatäyte: 
1 ½ dl kylmää vettä 
1 ½ dl sokeria 
2 rkl vehnäjauhoja 
25 g voita 
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori 
4 keltuaista 

Marenki: 
4 valkuaista 
1 ½ dl sokeria  


  1. Sekoita kuivat aineet käsin pehmeään voihin. 
  2. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. 
  3. Painele taikina mielellään irtopohjavuoan (halkaisija 22–24 cm) pohjalle ja reunoille noin kolmen sentin korkeudelta. 
  4. Anna pohjan jähmettyä kylmässä noin 15 minuuttia.
  5. Pistele pohjaa haarukalla ja paista 200 asteessa uunin alimmalla ritilällä noin 15 minuuttia.
  6. Käytä piiraspainoa, jotta reunat eivät valu alas: aseta leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja sen päälle painoksi esimerkiksi herneitä, linssejä, riisiä tai suolaa.
  7. Mittaa täytteen ainekset kattilaan. 
  8. Kuumenna seosta koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes se sakenee ja kiehahtaa. 
  9. Ota kattila pois liedeltä. 
  10. Kaada sitruunatäyte esipaistetun pohjan päälle.
  11. Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. 
  12. Lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. 
  13. Levitä tai pursota marenki sitruunatäytteen päälle.
  14. Nosta vuoka takaisin uuniin ja jatka paistamista uunin alimmalla tasolla noin 10 minuuttia, kunnes marenki on aavistuksen ruskistunut.

Kommentit