Joulukalenteri 2025
Luukku 15
mincemeat pies eli englantilainen joulutorttu
250 g vehnäjauhoja
125 g kylmää margariinia
50 g tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä tai perunajauhoa
2–3 rkl kylmää vettä tai kauramaitoa
ripaus suolaa
1. Sekoita jauhot, tomusokeri, tärkkelys ja suola kulhossa.
2. Nypi kylmä rasva nopeasti joukkoon, kunnes seos muistuttaa karkeaa murua.
3. Lisää kylmä vesi tai kauramaito ruokalusikallinen kerrallaan ja sekoita nopeasti taikinaksi. Älä vaivaa.
4. Muotoile taikina levyksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
1. Kauli taikina noin 3 mm paksuiseksi kevyesti jauhotetulla alustalla.
2. Leikkaa kiekot ja painele voideltuun muffinipeltiin tai mince pie -vuokaan.
3. Lisää jokaiseen kuoreen 1–2 rkl mincemeatia. ( täyte kohta 4b.)
4. Tee kannet kiekoista tai tähtimuoteilla.
5. Voitele kannet maidolla
Paista 200 °C uunissa 15–20 minuuttia, kunnes kuoret ovat vaalean kullanruskeita.
Anna vetäytyä vuoassa 5 minuuttia ennen irrotusta.
Täyte:
125 g vegaanista voita
175 g korintteja
175 g rusinoita
175 g sultanarusinoita
175 g kuivattuja karpaloita
100 g sekasokeroitua appelsiini ja sitruunankuorta
1 pieni hapokas omena, kuorittuna, siemenkota poistettuna ja hienoksi pilkottuna
50 g kuorittuja ryöpättyjä manteleita karkeasti hakattuna
225 g vaaleaa muscovadosokeria
½ tl jauhettua kanelia
1 tl sekamaustetta
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori ja mehu
200 ml brandyä, rommia tai sherryä
1. Mittaa kaikki ainekset alkoholia lukuun ottamatta suureen kattilaan.
2. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi sulaa. Anna sitten seoksen hautua hyvin hiljaa noin 10 minuuttia. Sekoita välillä.
3. Anna seoksen jäähtyä täysin. Sekoita vasta sitten joukkoon alkoholi.
4a. Lusikoi mincemeat steriloituihin hillopurkkeihin, sulje tiiviisti, merkitse ja säilytä viileässä.
4b. Täytä taikinakuoret ja paista kuten kohdassa 3.
Onnistumisvinkit
- täytteen voi tehdä etukäteen ja se säilyy ~ kuukauden jääkaapissa
– Jos käytät pehmeää margariinia, lisää hieman jauhoja kaulintavaiheessa
– Liian lämmin taikina murenee, kylmä toimii parhaiten
– Pieni määrä sitruunankuorta taikinassa tuo raikkautta, mutta ei ole välttämätöntä
Tarjoilu
Tomusokeria pinnalle
Vegaaninen vaniljakastike tai kauravispikerma kylkeen
Kommentit
Lähetä kommentti