Joulukalenteri 2025 LUUKKU 15
yrttinen linssitäyte, paahteinen porkkana ja rapea lehtitaikina tekevät näistä ihanan helpon kasvisherkun. Sopivat joulupöytään, pikkujouluihin tai lämpimäksi välipalaksi.
4 isoa piiraasta (tai 8 pienempää)
KYPSENNYS
Valmistus 10 min │ Paisto 45 min │ Kokonaisaika 55 min
• 1 rkl oliiviöljyä
• 1 sipuli, pilkottuna
• 4 valkosipulinkynttä, murskattuna
• 1 sellerinvarsi, pilkottuna
• 2 porkkanaa, raastettuna
• 1 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
• 1 tl tuoretta timjamia hienonnettuna
• 2,4 dl kypsiä linssejä (eli 1 cup)
• 4 rkl tomaattipyreetä
+ 1–2 rkl vettä notkistamiseen
• 1 tl vegaanista Worcestershire-kastiketta
tai kookosaminos-kastiketta
• ½ tl suolaa
• ¼ tl mustapippuria
• 2 levyä vegaanista lehtitaikinaa
• hieman vehnäjauhoja työalustalle
• oliiviöljyä voiteluun
Sulata lehtitaikina pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuumenna uuni 175 °C.
• Kuullota sipuli, valkosipuli ja selleri oliiviöljyssä noin 5 minuuttia.
• Lisää porkkana ja tuoreet yrtit. Kuullota vielä muutama minuutti.
• Ota pannu liedeltä ja sekoita joukkoon linssit, tomaattipyree (notkista hieman vedellä), Worcestershire, suola ja mustapippuri.
• Anna täytteen jäähtyä 10 minuuttia, jotta taikina ei sula käsittelyssä.
• Ripottele jauhoja työalustalle.
• Kauli lehtitaikinalevyt ohuiksi ja leikkaa neljä neliötä (noin 22 × 22 cm).
• Laita täytettä jokaiseen taikinaneliöön.
• Taita reunat keskelle kirjekuoreksi ja nipistä tiiviisti kiinni.
Aseta piiraat leivinpaperille.
Sivele pintaan oliiviöljyä.
Paista uunissa 25 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea ja rapea.
TARJOILUEHDOTUKSET
• sopii joulun suolaiselle tarjoiluvadille
• maistuu hyvänä välipalana tai lounaana vihersalaatin kanssa
• toimii myös pikkujoulutarjottimella minipiiraina (leikkaa taikina mini neliöiksi)
ONNISTUMISVINKIT
• Savustettu paprikajauhe antaa ihanan syvän maun täytteelle.
• Pieni kourallinen pähkinärouhetta tekee rakenteesta täyteläisemmän.
• Voit valmistaa täytteen ja taikinapalat etukäteen; kokoa ja paista vasta ennen tarjoilua.
• Piiraat voi lämmittää uudelleen uunissa 5–10 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti