Juhlava linssi–sienikulho ja tähtiperunat

Juhlava linssi–sienikulho ja tähtiperunat
Joulukalenteri 2025 luukku 17 
Täyteläinen linssi–sienipohja, rapeat peruna- ja bataattitähdet sekä makean täyteläinen punasipulikastike tekevät tästä näyttävän ja ruokaisan kasvisruoan joka sopii talvisiin juhliin mainiosti 


Tähdet

2 suurta jauhoista perunaa
2 suurta bataattia
2 rkl oliiviöljyä
1 tl paprikajauhetta
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Linssi–sienipohja

1 rkl oliiviöljyä
1 punasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
ripaus valkopippuria
1 tl jauhettua juustokuminaa
200 g vihreitä kuivattuja linssejä
250 g  sieniä  paksuina viipaleina
6 dl kasvislientä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria tai muscovadosokeria
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl soija- tai kaurakermaa
1 rkl maissitärkkelystä tarvittaessa
100 g baby-pinaattia

Punasipulikastike

1 tl oliiviöljyä
1 tl vegaanista margariinia
2 punasipulia ohuina viipaleina
1 tl fariinisokeria
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
3 dl kasvislientä
1 tl balsamiviinietikkaa

Viimeistelyyn

2 rkl hienonnettuja tuoreita yrttejä
esimerkiksi timjamia, persiljaa tai rosmariinia

Kuumenna uuni 200 °C.

Kuori perunat ja bataatit ja leikkaa ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa viipaleista tähdenmuotoisia paloja muotilla. Levitä tähdet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Sekoita oliiviöljy, paprikajauhe, suola ja mustapippuri ja pyörittele perunat seoksessa. Paista uunissa 20–25 minuuttia, käännä kerran paiston aikana, kunnes tähdet ovat kauttaaltaan kullanruskeita ja rapeita.

Kuumenna oliiviöljy kattilassa ja kuullota sipuli miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes se pehmenee. Lisää valkosipuli, suola, mustapippuri, valkopippuri ja juustokumina ja kuumenna vielä minuutti.

Lisää linssit ja sienet. Kaada joukkoon kasvisliemi, balsamiviinietikka, sokeri ja tomaattipyree. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes linssit ovat kypsiä ja seos täyteläistä.

Sekoita joukkoon kasvipohjainen kerma. Jos haluat paksumman koostumuksen, sekoita maissitärkkelys kolmeen ruokalusikalliseen kylmää vettä ja lisää kattilaan. Lisää lopuksi pinaatti ja anna sen painua kasaan 2–3 minuutin ajan.

Kuumenna oliiviöljy ja margariini pannulla. Lisää punasipulit ja sokeri ja kuullota keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja kevyesti karamellisoituneita.

Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele joukkoon jauhot ja sekoita huolellisesti. Lisää kasvisliemi vähitellen koko ajan vispaten, jotta kastikkeesta tulee sileä. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kastike sakenee. Lisää lopuksi balsamiviinietikka ja tarkista maku.

Jaa linssi–sienipohja neljään kulhoon. Asettele päälle perunatähdet ja ripottele pinnalle tuoreita yrttejä. Tarjoile punasipulikastikkeen kanssa.


---

Onnistumisvinkit

Vihreitä linssejä ei tarvitse liottaa etukäteen, mutta huolellinen huuhtelu parantaa lopputulosta.
Sienet kannattaa jättää melko suuriksi, jotta ruoka säilyy rakenteeltaan mehevänä.
Punasipulikastike vaatii aikaa – hidas karamellisoi sipulit ihaniksi
Voit valmistaa linssimuhennoksen etukäteen

Tarjoiluvinkit

Toimii erinomaisesti joulupöydän kasvispääruokana.
Tarjoa rinnalla paahdettuja juureksia, vihreitä papuja tai raikas sitruksinen salaatti.
Jäännökset säilyvät jääkaapissa hyvin ja maistuvat usein vielä paremmilta seuraavana päivänä.

Kommentit