Joulukalenteri 2025
Luukku 19
Hasselpähkinä–suklaatryffelit
Tumman suklaan ja hasselpähkinän rakkausliitto muodostavat pehmeän, syvän makumaailman, jota kahvi tai ripaus suolaa korostaa hienovaraisesti. Sopii joululahjaksi, kahvin kanssa tai osaksi jälkiruokapöytää.
Noin 20 tryffeliä
Aktiivinen työ noin 40 min
Jähmettyminen yön yli
150 g vegaanista tummaa suklaata (noin 70 % kaakaota)
1,5 dl täysrasvaista kasvimaitoa
0,6 dl vaahterasiirappia
1–2 tl pikakahvia tai reilu hyppysellinen hienoa merisuolaa
1,8 dl sileää, 100 % hasselpähkinätahnaa
150 g paahdettuja hasselpähkinöitä
Muutama tippa hasselpähkinäuutetta tai vaniljauutetta (valinnainen)
Valmistus
Rouhi suklaa karkeasti. Sulata se hitaasti vesihauteessa lasikulhossa miedolla lämmöllä, kunnes täysin sulaa ja kiiltää. Jätä kulho vielä lämpimän veden päälle.
Lämmitä maito pienessä kattilassa kädenlämpöiseksi. Liuota pikakahvi lämpimään maitoon.
Lisää maito vähitellen sulan suklaan joukkoon samalla vispaten. Jos suklaa hetkellisesti jähmettyy rakeiseksi, jatka rauhassa vispaamista ja lisää nestettä, kunnes seos muuttuu jälleen sileäksi ja kiiltäväksi.
Sekoita joukkoon vaahterasiirappi ja lopuksi hasselpähkinätahna. Lisää halutessasi muutama tippa uutetta. Sekoituksen tulee olla paksua mutta tasaista.
Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin yön yli jähmettymään.
Seuraavana päivänä varaa sivuun vähintään 20 kokonaista hasselpähkinää. Hienonna loput pähkinät kuorrutusta varten ja levitä ne laakealle vadille tai leivinpaperille.
Ota massasta lusikalla tai vaa’alla samankokoisia annoksia. Litistä massa kämmenellä, aseta keskelle kokonainen hasselpähkinä ja sulje massa pähkinän ympärille. Pyöritä nopeasti palloksi ja kierittele hienonnettujen pähkinöiden joukossa.
Työskentele pienissä erissä. Laita osa massasta jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan, jotta se pysyy hyvin käsiteltävänä.
Onnistumisvinkit
• Kahvi ei maistu varsinaisesti kahvilta, vaan syventää suklaan makua. Jos et halua lainkaan kahvin vivahdetta, käytä 1 tl merisuolaa.
• Kotitekoinen hasselpähkinätahna antaa puhtaimman maun, mutta laadukas kaupan tahna toimii hyvin.
• Kylmät kädet helpottavat pyörittelyä. Tarvittaessa huuhtele kädet kylmällä vedellä ja kuivaa huolellisesti.
• Tryffelit sopivat erinomaisesti lahjaksi. Pakkaa ne leivinpaperiin ja pieneen rasiaan, lisää etiketti ja päivämäärä.
Tarjoiluvinkit
“Tarjoillaan jälkiruokana… tai tarvittaessa korvaa koko aterian.”
Kommentit
Lähetä kommentti